RESEPI PUDING JELLY BISKUT MARIE
(Sumber : majalah NONA 2007 )
Bahan A: bahagian puding
20gm agar-agar
140gm gula halus
35gm gelatin
900ml air
Bahan B:
200ml susu segar @ cair
2 sudu tepung kastad
1 sudu teh esen vanilla
beberapa keping biskut marie
Bahan C: jelly instant
1 peket serbuk aga-agar stawbery
450 air
Caranya:
1-campurkan semua bahan B dalam mangkuk & kacau sampai sebati...ketepikan.
2-Campurkan bahan A masak hingga mendidih & gula benar hancur.
3-Masukkan bahan B & kacau2 sehingga semua sebati & medidih...tutp api.
4-Masukkan dalam loyang @ acuan kegemaran & susunkan biskut marie di atasnya
& sejukkan.
5-Apabila keras sedikit..boleh lah masak bahagian atasnya (merah)
-Masak serbuk agar-agar sampai mendidih.
6-Tuang ke atas puding tadi & sejukkan.
SELAMAT MENCUBA.
Puding jelly biskut marie ini sedap di makan bersama-sama kuah @ makan begitu saja....Di sini saya sertakan resepi kuah nya...resepi saya sendiri ya..
RESEPI KUAH KOKTEL
Bahannya:
1 tin susu cair
2 sudu besar susu pekat
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung jagung
sedikit buah-buahan koktel
caranya:
-Campurkan semua bahan2 dalam periuk kecuali buahan koktel.
-masak dengan api yg kecil...kacau biar sebati & ala2 pekat..tutup api.
-biar sejuk & masukkan buahan koktel
-belah PUDING JELLY BISKUT MARIE & makan bersama kuah koktel.
(masuk peti & makan ketika sejuk..memang sedap gileeerrrr....)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan