Dah lama aku simpan resepi kek biskut marie ini, tgk bahan2 pun senang,tapi biasalah ada sikit di tokok/ tambah..bila ada kelapangan baru tertunai...hihi...dengan semangat yg ada,..maka terhasilah kek ini...oklah jom kita layan resepinya ya.....
RESEPI KEK BISKUT MARIE
(sumber : saya dapat dari blog kak Hasue,tapi tambah / tolak sedikit bahan2 tertentu,hihi ..minta di halalkan ya )
Bahannya :
- 1 cawan milo
- 1/2 cawan serbuk koko
- 200 gm mentega
- 3/4 cawan susu pekat
- 1 sudu esen vanila
- 1 sudu makan tepung kastad
- Biskut Marie ikut suka bape banyak
- sedikit badam hancur
Caranya :
- Cairkan mentega dalam periuk besar api kecil ya.
- Kemudian masukkan susu, milo,serbuk koko,tepung kastard..pakai whisk supaya ia x berketul2..
- Masukkan esen vanila & bila sebati & pekat tutup api.
- Sediakan loyang 8"bulat...tuangkan 3 sudu besar dalam loyang & ratakan adunannya..
- susun biskut marie...kemudian tuangkan 3 sudu besar & buat langkah yg sama sampai adunan habis.
- Taburkan badam hancur & badam keping..ikut sukalah ya..
- setelah siap masukkan dalam peti sejuk...selama 5 jam..supaya bila dipotong kek dalam keadaan cantik & molek..
NOTA: - Loyang perlu di atas dengan plastik @ aliminium foil..supaya kek mudah di keluarkan..
RESEPI ASAL:
- 200 gm milo
- 250 gm butter
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1 tin susu pekat
- biskut marie
( Anda boleh juga try resepi asal ini...hasilnya tetap sodaaaaaaaap )
*****************************************************
********************
Tiada ulasan:
Catat Ulasan