Ini adalah kuih febret 1 family ku...dalam satu minggu 2,3 kali jugak mengacau tepung untuk buat kuih bakar ini , kalau buat malam..boleh makan sarapan esoknya..kalau x abis , boleh makan petang pulak..tapi memang tak sempat ke petang pun , kuih bakar ni dah abis..kuih bakar ni senang je kalau nak buat , x yah mixer2..gaul2 & tapis & bakar...siap !!! jap2 kena sejukkan dulu ya..kang x molek pulak potongannya , nanti nak makan pun x de selera..ingat tau pesanan ini...kali ini saya try cari kat Myresepi , jom kita layan resepinya...
Resepi Kuih Bakar Pandan
- 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
- 1 cup gula
- 2 cup tepung gandum
- 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
- 2 tbs butter
- 3 biji telur
- 1/2 tsp garam
- colour hijau
- bijan
- campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
- masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
- panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing
************
1 ulasan:
Alahai kak.. sweet nyer acuan love tu.. nk makan pon sayang.. hihihi..
Catat Ulasan