KEK LAPIS  MASAM MANIS

Alhamdullilah..setelah 2 tahun mendalami bidang membaking ni...hehe...saya dapat cipta resepi sendiri..yahooooo!!walaupun x sehebat resepi dari chef2 diluar sana..tapi ini saja yg mampu & saya buat..aper2 pun familyku yg tersayang saja & faham akan minat ku ini,betul x (tepung 1 bgkus , x sampai malam aku kerjakan)....maka terciptalah resepi KEK LAPIS MASAM MANIS...sekiranya ade bahan2 sukatan yg seakan2 sama dengan resepi sesiapa , tu hanya kebetulan , x terkata masa nk buat kek ni..dari 3 biji telur..x gebu..hehe..buat 4 biji telur,x padat & tak sekata...haaaa!5 biji telur baru deboooom...saya masukkan resepi di sini alam siber,x de maksud ape2..hanya sekadar untuk share pada yg sudi & memeriahkan blog saya ini...
( feedback dari jiran2..kek ni sodaaaaaaaaap..)




RESEPI KEK LAPIS MASAM MANIS

BAHANNYA:
(Lapikkan loyang dgn kertas minyak & sapukan majerin)


1 1/2 cawan buttet @ majerin daisy
3/4 cawan gula
5 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovellet
3 sudu susu pekat
1 sudu teh esen vanila
hawflakes secukupnya
sedikit pewarna merah , hijau ,kuning...ikut suka ya
sedikit paste stawbery , pandan




CARANYA:
1:Pukul gula & butter sampai kembang dalam.


2:Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji & pukul bagi sebati.


3:Masukkan ovellet , esen vanila , susu pekat pukul bagi rata & sebati.


4:Kemudian masukkan tepung yg di ayak bersama baking powder & gaul rata.


5:bahagikan kepada 3 bahagian & bubuh warna pink,kuning,hijau
& letak paste disetiap adunan.


6:Masukkan adunan dalam piping beg @ cari jer plastik bersih potong di bahagian muncung nya..@ pakai senduk pun boleh.


7:Masukkan adunan pertama (pink) picitkan pelan2 supaya lapisannya nipis & susun hawflakes atasnya...pelan2 ya & jgn di tekan kuat ya...susun sampai tutup permukaannya & masukkan adunan (kuning) susun hawflakes di atasnya... buatlah cara & kaedah yg sama sampai adunan habis


8:Bakar 40 minit - 170' api bawah & 20 minit seterusnya api atas & bawah. @ mengikut oven masing.


SELAMAT MENCUBA...

Tiada ulasan: