RESEPI AISKRIM PELANGI
(sumber :http://www.myresipi.com/ )
Bahannya :
- 1 biji telur
- 1 botol kecil ovallet / saya guna 2 sudu makan
- 1 tin susu pekat / saya guna 1/2 tin
- 1 ½ tin air suam (guna tin susu) / 400gm susu segar UHT
- perisa vanilla/coklat/jagung dll
- 1 sudu esen vanila (saya letak sendiri )
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk ( kecuali perisa ) & putar sampai gebu & kembang anggaran dalam 10 minit...
- Setelah gebu barulah asingkan dalam mangkuk bubuhlah perisa kegemaran & warna.
- Masukan 2 sudu dalam bekas tranparent & lapiskan mengikut kreatifiti anda.
- Sejukkan 6 jam...( putar malam , anak2 x buka peti sejuk...sok comfem keras giler....)
macam pelangi kan...
Boleh makan / hias dengan coklat & buah ceri....kalau anak2 pandai sangat makan dengan roti...suka dengar diaorang cakap "macam beli kat kedaaaaaai..hihi
2 ulasan:
habislah kedai aiskrim tutup ... tapi puas hati dapat buat sendiri ... tahu halal dan kebersihannya ...yummmmm
hahaha...menagis ler tokey kedai...
betul tu ayu,kalau buat sendiri memang berbaloi2 & puashati...kalau boleh hari2 kena buat..anak2 minta..tapi saya puas/dapat sajikan airtgn sendiri utk diaorg...
Catat Ulasan