KEK KUKUS SANDWISH LAPIS JEM

Assalamualaikum teman-teman...amacam hari ini , semua sihatkan...semua kerja di umah sudah aku beressi...tapi macam ada sesuatu yang x kena , lagi semalam aku dok fikiq & masih tergiang2 di kepala..hihi...sebenarnya tunggu seru datang..maka tertunailah hasrat nak putar kek istimewa ini..."KEK KUKUS SANDWISH LAPIS JEM"...semalam dok belek2 blog maklang Azie..toing..tiong seolah-olah diriku terpukau dengan keindahan kek yang maklang buat..wah!!!kena tory ni...SAH!!!!!!!!!!!!!!!! memang sedap giler kek ini ,tak terkata tau..


kek ini di lapiskan dengan filling blueberry kat umah x de jem..so redah jer filling apo yang ada..rasanya teman2 boleh pelbagaikan jem utk disapukan pada kek ini..yang kat atas kek tu aku lorekkan menggunakan pewarna purple ..resepi asal emulco chocolate..kehabisan stok lak pulak..


Kek kukus sandwish lapis jem ini strukturnya memang lembut & gebu, sedap sangattt... lagi2 bila kita makan terasa jem / fillingnya , dah macam beli kat kedai lah pulak..hihi...
Jom lah kawan2 kita layan resepinya..boleh lah buat petang ni ,bahan-bahannya mudah bangat !!!


RESEPI KEK KUKUS SANDWISH LAPIS JEM
(SUMBER : CHEF ZUBAIDAH / MAKLANG AZIE)
tqvm share resepi kek yang powerrrr ni & maklang izin saya copy ya..:D

BAHANNYA :
  • 3 biji telur B
  • 1/2 sb ovalette
  • 30g air
  • 100g gula castor  (aku guna 80g )
  • 100g tepung naik sendiri
  • 20g susu tepung
  • 30g minyak jagung
  • 1st choc.emulco ( pewarna purple )
  • 1 sudu esen vanila..untuk bagi wangi..hihi
  • Jem ikut kegemaran masing2
CARANYA :

  1. Pukul telur + gula + ovallete + air = hingga pekat (anggaran 10 minit & betul kembang )
  2. Ayak tepung + susu tepung dan sebatikan adunan
  3. Akhir sekali masukkan minyak dan kacau rata.
  4. Ambil 2 sudu adunan dan warnakan dengan emulco.
  5. Gris loyang / letak kertas minyak
  6. Guna loyang 9x9, tuangkan semua adunan dan paipkan adunan coklat
  7. Kukus selama 20'
  8. Setelah masak, potong 2 dan sapu jem dan tindihkan ke atas kek.
NI TIP DARI MAKLANG AZIE YA :
- Nota mklang : letak vanila skit bior wangi
- Kukus api tecik, kalo api besor nanti kek komer berombak...mklang buat ni terbesor lak apinya..hehehe
- Maklang silap guna loyang..jadi kek nampak tebal lak bila ditindih 2...soriiii
- Kek ni gebu jika anda berjaya membuatnya....kalo bantat tu sure pukul tak gebu dan kembang...

tq maklang..kita copy jer lah ya..teman2 ikut ya tip yg maklang share ni..nanti kalau x jadi jgn marah kita orang ya...hihi


************************************************************
************************

Tiada ulasan: