APAM BERAS

Alhamdullillah..berjaya juga buat apam beras ni....memang febret tau...kalau terasa nak makan,mesti cari kat pasar malam,tapi x puaslah,kuantitinya sikit sangat,hihi..tapi bila buat sendiri memang berbaloi2...tu colournya mantul sangatkan...terletak perwarna byk lah..ingat nak buat kek agaknya..kalau ada lebihan nasi semalam jgn di buang tau,masuk peti..esok leh buat apam beras...apam ni makan begitu saja pun sodap...tapi nak sodap lagi,makan bersama kelapa parut putih yg di bubuh sedikit garam ....meletup gitu.Dah tau buat ni..mcm nak jual lah pulak...hihi..

 

Haa..Mana sifu ni,x sabo nak tunjuk apam beras hasil tangan ku ini..walaupun tak secantik apam beras yg kak Am buat,tapi suka sgt,bila sekali buat dah jadi..apa2 pun terima kasih byk2 sudi tunjuk ajar ku sifu.. sudi pas resepi ini..Dengan ini kita share pada teman2  resepinya,harap kak Am halalkan ya...Jom kita layan ...


RESEPI APAM BERAS
( sumber :http://serojakitchen.blogspot.com/ )
( kita copy jer ya..)


Bahan - bahannya :
• 2 cwn nasi
• 2 cwn tepung gandum
• 2 cwn tepung beras
• 1 cwn brown sugar
• 3/4 cwn gula
• 2 1/2 cwn air
• 1 sudu kecil yis (mauripan)
• kelapa parut dgn sedikit garam


Cara-cara


1. blend nasi dan air sehingga hancur.
2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. perap selama 3 jam.
6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

3 ulasan:

Nieza berkata...

sedap kan apam ni....baru jer buat tapi terasa nk mkn lagi lak...singgah mkn sini la...hehe

Badariah berkata...

nieza:x terkata sedapnya..skrg kalau ada lebihan nasi,mesti dalam kepala buat apam beras..hihi..makan sikit jer,tapi suka kasi jiran2..nak gak kasi nieza..sok kak htr ya..hihi

GetahSekerap berkata...

salam...saya dah cuba resepi nih...mmg deboommm...thanx kak sbb kongsi resepi yg bes nih...bawak g opis,dorg kata sedap jd saya share pulak resepi ng dorg...sbb sgt simple dan mudah...lepas ni nak cuba wat eskem plak...(^^_)