Tip & cara membuat KEK KAREMAL

Alhamdullillah , suka tengok kawan - kawan yang berjaya buat kek HOT ini..kek karemal yang menjadi bualan sana sini..lagi - lagi di laman sosial iaitu Facebook , bikin panas kat kawan - kawan yang lain ya..tak lama lagi masuk dalam akhbar pulak , hihi..kalau tgk kek karemal ni mcm2 warnanya , membuatkan kek istimewa ini bertambah cantik & sayang nak di makan..geram sangat2...Untuk pengetuan anda semua kek karemal ni juga menjadi sebahagian pendapatan saya..permintaannya di luar jangkaan..tu lah keistimewaan kek karemal yang tersendiri , tak terucap rasanya..perghhh!!! sedapppp...
Bagi kawan2 yang belum berani mencuba & yang dah cuba tapi tak berapa menjadi..meh kita sama2 mengkaji kenapa & mengapa ia berlaku , walaupun dah mengikut step by step..jangan berputus asa ya kawan2...Di sini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada PUAN MUNIRA BAHAROM yang sudi share resepi kek karemal ini...Semoga rezeki PUAN MUNIRA melimpah ruah & di berkati oleh allah S.W.T...amin.



Saya share tip2 yang saya lakukan ketika membuat kek ini di sini ..
Sebelum membuat kek karemal ini...hati mau tenang ya adik2 & kakak2 , jangan gugup jantungnya..hikhik

CARA MEMBUAT KEK KAREMAL
  • Resepi intai dalam "Resepi Kek"..
  • Sediakan bahan - bahan yang di perlukan .
  • Fahamkan cara - cara nak buat kek ini , ulang banyak kali tau..
MEMBUAT GULA HANGUS :
  • Masukkan gula dalam periuk & masak dengan api kecil sampai keperangan..tutup api.
MEMBUAT KAREMAL :

  • Campurkan semua bahan kecuali telur..kacau manja2 sehingga gula hancur menggunakan whisk..( anda boleh menambahkan 2 sudu makan tepung kastard dalam karemal )
  • setelah gula hancur masuk kan telur & gaul pelan2 jangan berbuih , takut karemal kurang menjadi.
  • kalau buat KEK KAREMAL PANDAN anda tambah paste pandan.
MEMBUAT MARIQUE ( PUTIH TELUR )

  • Asingkan putih & kuning telur....sekira ada ter'exident telur kuning dalam bekas putih telur...guna sudu / pelan2 ambil telur kuning...
  • kalau ada kuning sikit tak apa , boleh putar tapi tempoh memutar lama sikit dalam 15minit..insyaallah,merique menjadi.. ( dari pengalaman sendiri..hihi )
  • Putar putih telur sampai betul2 kembang & bertanduk..( hihi..macam2 )
  • Putar telur dengan mixer sampai berkrim
  • Masukkan tepung berselang - seli dengan air / menggunakan senduk & gaul rata.
  • Masukkan minyak masak @ minyak jagung.
  • Campurkan merique dalam adunan kuning telur / sebatikan seelok2nya menggunakan senduk.
  • Bahagikan 3 bahagian & bubuhlah warna / paste kegemaran
  • masukkan dalam loyang karemal & ambil 2 sudu besar adunan / lapis - lapiskan sampai habis.
  • Bakar kek ini secara Double Boiler / isikan air panas dalam dulang.
  • 30 minit pertama api bawah / 30 minit seterusnya api atas & bawah.
  • setelah masak biarkan kek selama 5 minit / ia kan merekah sendiri dari loyang.
  • ambil dulang & terbalikkan ia perlahan - lahan.

  • Sekiranya hendak menghias kek karemal menggunakan buttercream..lebihan air gula hangus hendaklah di lap sedikit & barulah dihias mengikut kreativiti sendiri..
SEKIAN TERIMA KASIH...ABIS SUDAH..

****************************************************************************

5 ulasan:

annie deen berkata...

Dayah sangat berterima kasih..akak akan berusaha hingga jayanya mengikuti resepi ini..hehehe

Chik Mimi berkata...

tq bada atas perkongsian ni,akak belum pernah mencuba

BalaDa RiNdU berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

salam akak,tkhankzz kongsi care2 buat kek karemal ni,btw,sye nak tnye,bakar kek 2 pada suhu brape ye kak?

Tanpa Nama berkata...

Nak tnya klu masak cara kukus blh x.