Cara-caranya membuat Apam Dot..Dot

Ni kira resepi ulang tayang ya....Atas permintaan teman2 ...di sini saya ingin berkongsi sekali lagi resepi Apam dot..dot & di sertai cara2 membuatnya melalui gambar...harap-harap ya dapat membantu sesiapa saja yg nak try...tq juga kepada tuan punya resepi yg sudi share resepi power ini...
                                                                               

BAHANNYA:

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus (150 gm saya guna )
150ml susu segar
1 sudu makan baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna ikut suka


CARANYA:
-Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
-Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yg digemari
-Masukan separuh adunan ke dlm paper cup yg diletak dlm acuan lompang dan letakkan filling (bluberry/kcg merah) dan masukkan separuh lagi adunan sehingga 3/4 penuh .
-Kukus dgn api yg sederhana selama 10 minit.


NOTA:
-Pastikan air kukusan dipanaskan terlebih dahulu sehingga mendidih
-Api kukusan jgn terlalu kuat nanti permukaan apam pecah


Jom layaaaaanzzzzzzzzz...

- Satukan semua bahan2nya
-Putar dengan kelajuan sederhana dalam 8 minit

- Bahagikan beberapa bahagian & bubuh Warna
- Masukkan dalam piping beg @ tempat sos plastic & picitkan dalam cup yg dialaskan dgn bekas lompang.
- dan titik kan dot..dot menggunakan warna yg berlainan


- Kukus dengan api yg sederhana mendidih selama 10 minit
( tudung kukusan hendaklah di balut dgn kain mengelak air jatuh ke atas apam dot..dot )
- taraaaaaa tu lah hasil nya..gebusss & debooom...

Harap teman2 semua faham ya & selamat mencuba..


*****************************************************************
***************************

8 ulasan:

annie deen berkata...

nampak cute betulll..klu tukar ngan kaya sedap tak dayah...

Badariah berkata...

hai kak annie...cantik ker..tuannya cantik x..hihi
boleh..kak leh bubuh inti stawbery,kaya & baru ini kita bubuh inti cream puff..hihi

Shima berkata...

nak tanya kalau x yah bubuh ovalette tu boleh tak ? Kalau boleh nak gantikan ngan apa yer ?

TQ

Badariah berkata...

shima : rasanya kena bubuh jugak ovallet , kalau x apamnya x gebu & apam tu jadi keras..sekarang mudah saja cari ovallet..kedai2 runcit pun dah ada...shima try cari ya...
sama2..

aku punya blog berkata...

salam...wahh..bestnyerr ada resepi ni..nak copy resepi ble?lawa la apam dot..dot.. tu..

zianaz berkata...

saya da wat..alhamdulillah jdi tp apam tuh jdi lubang2..nape yer?

cinnamon.com berkata...

nak buatlah...tq

Tanpa Nama berkata...

Cmne nk wat dot2 tu eh? Sy wat xjd..dia meleleh..pki pwarna ape? Blh ajar x..thanks.. :)