PUDING OREN KAREMEL TANPA TELUR

Wahhhhh!ramai jugak peminat puding oren karemel ni,ialah nampak sedap & terasa nak buatkan,bagi teman yg bertanya,nak jawab sorang2,x terbalas,buzi maa...kebetulan ada custemor order,dengan kesempatan ini aku amik peluang tangkap gambar cara2 nak membuatnya..harap ia dapat membantu teman2 semua...puding ni order dari Kak Nurul..ada jugak aku bagi resepinya,tapi x kesempatan nak membuatnya,sibuk dengan kerja,puding ni untuk mamanya di Kuantan,suka makan puding tapi x nak ada telur,...lagi pun bab2 buat kuih @ kek ke laut katanya...hihi..x penah menjadi...x pe harap dengan tersebarnya gambar ini,dapat menjadikan kak nurul akan terbuka hati ingin mencuba..Ni kira ulang tayanglah ya...Jom kita layan..Zaaaaaaaaaaz..

Bahan A :
  • 4 sudu makan gula
  • 3/4 cawan air
  • - ( masakkan gula dengan api yang kecil,sentiasa di kacau, bila keperangan,padamkan api & masukkan air..& tuang dalam acuan )

 Bahan B :
  • 1 bungkus agar - agar serbuk
  • 4 cawan air
  • 5 sudu gula

 Bahan C :

  • 1 tin susu cair cair ( masa aku buat pakai susu segar UHT - 350 ml,nak abiskan stok )
  • 2 sudu nakan tepung kastard
  • 1 sudu paste oren / lemon
  • 2 sudu teh sunquist
  • - satukan bahan C kacau hingga sebati,ketepikan.
CARA-CARANYA:


Bahan yang di perlukan:
- serbuk agar-agar
- susu cair @ susu segar
- Paste lemon @ sunquist
- tepung kastard
- gula pasir 

- masukkan gula dalam periuk
- masak gula dengan api kecil,bila keperangan & berbuih masukkan air & gaulkan sampai sebati.
- Satukan tepung kastard,susu cair,sunquist,paste lemon (x letak pun ok jugak) kacau sebati.
- Satukan gula,air & serbuk agar - agar

- Masak kan bahan tersebut hingga berbuih & masukkan bahan tepung kastard tadi.
- gaulkan hingga sebati & sedikit likat & tutup api.

- Masukkan gula hangus dalam acuan kegemaran @ bekas tapawe
- tuangkan dalam bekas & masukkan dalam peti ais.

- hiaskan mengikut kreativiti anda.
- sedap juga di makan begitu saja.


 

Tiada ulasan: