PUDING PELANGI KAREMEL


Bahan A:
1/2 cawan gula pasir
3 sudu besar air
-buat gula hangus jangan masak lama2 nnti pahit..

Bahan B:
l bungkus agar-agar serbuk
400 ml air
140 gm gula pasir

Bahan C:
1 tin susu cair
2 1/2 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila

Caranya:
1-Campurkan bahan C dalam mangkuk & sebatikan & tapis & ketepikan..
2-Masak gula & air,masak hingga gula hancur & mendidih..& masukkan agar2 serbuk,teruskan kacau bagi agar2 hancur..
3-Kemudian masukkan bahan C...sentiasa di kacau,bagi sebati....& tutup api
4-bahagiakan beberapa 3 bahagian & masukan warna & kalau boleh masukkan paste kegemaran..
    pink-paste stawberry...hijau-pandan..kalau x nak,pun boleh..
5-Masukkan gula hangus dalam acuan & masukkan adunan puding & masukkan dalam peti sejuk...

   NOTA : lapis yg pertama warna asal..setelah adunan di masukkan terus masuk peti ais biar separuh beku..& masukkan lapisan ke-2 & seterusnya dgn langkah yg sama sampai habis...
   
SELAMAT MENCUBA.......

Tiada ulasan: