Resepi Kuih Talam Pelangi
( resepi ini saya perolehi dari dari majalah mingguan wanita)



Bahan lapisan bawah:
1 1/2 cawa santan cair ( santan kotak ajer )
2 cawan pulut ( rendam 3 jam )
1/2 sudu garam

Bahan lapisan atas :
2 cawan santan pekat
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu esen vanila
5 sudu makan gula ( ikut lah nk manis mana )
   secubit garam
   pewarna pink,oren,purple

Caranya:
  1. Masukkan semua bahan lapisan bawah dalam loyang & kukus..
  2. Bila masak,tekankan pulut dalam loyang sehingga mampat & padat.
  3. Bancuhkan semua bahan lapisan atas Kecuali pwarna & kacau hingga sebati & tapiskan.
  4. bahagikan 3 bahagian & bubuh warna & kacaukan biar sebati.
  5. Kukus semula pulut yg telah di mampatkan & lapiskan wana pink..kukus dalam 10 minit & buat lapisan seterusnya sampai habis..yg last sekali kukus dalam 15 minit..
  6. bila dah masak sejukkan dalam 4,5 jam..@ masuk dalam peti...
SELAMAT MENCUBA........

Tiada ulasan: