RESEPI ROTI MIXCOCO
Bahan - bahannya :
- 200 gm tepung roti @ tepung gandum
- 1 1/2 sudu teh yis (mauripan)
- 1 1/2 sudu teh butter ( cairkan dahulu)
- 1/2 sudu teh bread improver (pemantap roti / x de x pe )
- 1 sudu teh gula
- 1 biji telur (pukul dgn garfu)
- 45 ml susu segar
- 55 ml air suam
- Sedkit kaya di jadikan inti ( ikut suka )
Caranya :
- Masukkan air suam & gula dalam mangkuk...gaul sampai hancur & masukkan yis & tutup dgn piring,biar ia kembang & berbuih.
- Satukan bahan - bahan kering dalam mangkuk ..& masukkan susu segar,telur, butter cair & air yis tadi,uli sampai berkilat,kalau melekat di tangan..tambahkan sedikit tepung & uli.
- Bila dah siap timbang 40gm & leperkan & masukkan inti..susun di atas dulung,kasi jarakkan ya..biarkan 45 minit /kembang.
- Bila nak bakar paipkan mixcoco atas roti.
- Bakar 150' - 15 minit (keluar dari oven sapukan sedikit butter / bagi kilat jer)
- 50 gm butter
- 45 gm gula kastor
- 50 gm tepung gandum *
- 1 biji telur
- 1 sudu besar serbuk koko *( ayak bersama )
- 1/2 sudu teh esen vanila
- Pukul butter & gula sampai kembang
- Masukkan telur , esen vanila pukul sekejap & masukkan tepung / serbuk koko.
- Masukkan topping dalam piping beg & paipkan atas roti
Susun dalam dulang,jarakkan..& biarkan roti kembang....
Paipkan topping di atas roti sebelum di masukkan dalam oven..
Taraaaaaaa..ni hasilnya..berputar2 topping...jgn terlebih putar udahlah..nanti pening bila makan..hihi
Anak - anakku sedang menikmatai Roti Mixcoco sebelum ke sekolah..termasuk yang ci Aidil tu...( jgn pandang bantal busuknya di atas meja..sila abaikan..hihi )
( sebelum makan aku panaskan dalam 8 minit...sbb buat malam)
4 ulasan:
sedapnya roti itu...gebus jer..:)
wah gebu tu...akak punyer krim tu tk cairek...saya buat kenapa cair,meleleh...tp ada rasa la....nyumnyumnyum
nieza:macam roti2 lain gak..gebu gebas..hihi
jom try :D.
zai:zai dah buat ya...nape ya topping/cream zai cair..zai putar lama ker @ telur yg zai gunakan besar punyaa..nanti ada masa zai try lagi ya...caiyook2
Catat Ulasan