PUDING BERKUAH KOKTEL

Hari ini buat puding walaupun cuaca sejuk..kebetulan custemor order so buatlah lebih untuk makan sendiri...lama woo!! Tak pekena Puding berkuah koktel , tak leh tahan tengok blog teman2 yg ada gambar puding ini...membara2 tau..hihi

Puding yang custemor order dah simpan..yang hoq sendiri punya , ku bubuh ais batu..waaaaahhh!!!memang kebabooom..dahlah cuaca sejuk & baru baik selsema/batuk..tak pe kira ini pun ubat jugakkan..hahaha..
kalau anak - anak makan , buah2an yang di kejarnya..maknya makan puding..tak apalah janji dapat lepas gian..Jom kita layan resepi dari airtangan ku sendiri...


RESEPI PUDING BERKUAH KOKTEL

BAHANNYA :

  • 1 cawan tepung kastard
  • 3 cawan air masak
  • 1/2 cawan susu cair
  • 3 sudu makan gula halus
  • 1 sudu teh esen vanila
  • sedikit garam
CARANYA :
  1. Satukan semua bahan dalam periuk & gaul / sebatikan.
  2. Masak atas api yg kecil...sentiasa gaul supaya tidak berkerak.
  3. Masak sehingga pekat & likat
  4. Kemudian masukkan dalam acuan kegemaran @ loyang....sejukkan.
Untuk Kuahnya :
  • 1 tin buahan koktel @ nata de coco
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 4 sudu besar gula halus ( ikut kemanisan masing2 )
Caranya:
  1. satukan semua bahan dalam jug / mangkuk besar...& gaulkan biar mesra & sebati.
  2. Potong kastard & masukkan dalam mangkuk kecil & curahkan kuahnya...seelok2nya makan ketika puding sejuk @ bubuh ais.....
  3. Hiaslah mengikut kreativiti masing2..

SELAMAT MENCUBA

**************************************************
***************************

Tiada ulasan: