PETUA MENYIMPAN BAKI TELUR
-Setiap kali membuat kek mungkin ada tertelur yg berbaki.
Iaitu campurkan sedikit gula dan gaul rata,kemudian masukkan dalam
Bekas.simpan dalam peti ais.Jika hendak di gunakan keluarkan.
KARIPAP RANGUP
-Ingin karipap rangup sampai ke malam.Panaskan minyak masak bersama
Marjerin hingga mendidih.Masukan dalam tepung dan sebatikan.
NASI LEMAK LEBIH SEDAP
-sewaktu anda masak nasi lemak bersama santan,masukan sedikit gula
Dan marjerin.Hasilnya nasi lemak akan lebih sedap dan lembut.
PATI SANTAN BANYAK
-Kisar kelapa parut menggunakan blender bersama air kemudian tapis
Dan perah.Ulangi 2 kali.
KULIT UDANG SENANG DI KOPEK
-Campurkan sedikit garam dalam mangkuk air dan rendamkan udang
Selama 15 minit.kemudian bilas dengan air asam jawa.
AGAR-AGAR MENJADI JERNIH
-Campurkan beberapa ketul gula batu dalam agar-agar yg sedang di rebus.
HILANGKAN BAU HAMIS DI TANGAN
-Ambil sedikit asam jawa dan ramaskan selama 5 minit
Garam hilangkan keladak
-Ambil sedikit garam kasar @ beras masukan ke dalam botol susu anak @ botol
Minuman.Kemudian goncangkan sehingga kesan keladak hilang.
IKAN KERING RANGGUP & WANGI
-Basuh ikan kering hingga bersih.Kemudian gaulkan dengan tepung gandum.
Lihatlah hasilnya..
KACANG PANJANG TAHAN LAMA
-Rendamkan kacang panjang dalam air kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
Insya-Allah kacang panjang akan segar sentiasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan