RESEPI INTI DAGING
( resepi  dari badariah )

Bahan-bahan:
  • 1 cawan daging hancur
  • 6 biji kentang ( di potong dadu & basuhkan )
  • 2 ulas bawang merah besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 sudu besar serbuk kari daging 
  • 2 cawan air @ lebih
  • garam & gula sedikit
  • sedikit daun sup (di hiris )
  • sedikit minyak untuk menumis..
Caranya:
1-Kisar bawang merah,bawang putih,serbuk kari sampai hancur..
2-Tumiskan bahan tadi & sentiasa kacau , masak sehingga garing..
3-Masukkan kentang & daging hancur & air..kacau2 bagi rata..& tutup dengan tudung periuk..
    biar kan sampai empuk ya..sekali-sekala dikacau & biarkan ia kering..
4-Setelah masak..sejukkan...Mari kita buat kulit karipap pulak..


RESEPI KULIT KARIPAP



Bahan-bahannya :
  • 500gm tepung gandum
  • 400ml air putih dari peti sejuk di campurkan sedikit garam
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu planta
  • 1 sudu shortening
Caranya:
1-Panaskan minyak masak & planta hingga mendidih..
2-Masukkan tepung dalam mangkuk & curahkan minyak panas tadi & sebatikan..
3-Masukkan air sambil di uli sampai doh sebati & x melekat di tangan..
   ( sekira melekat sambil uli ambil tepung sapu di tgn & campakkan dalam doh..uli sampai licin )
4-Rehatkan adunan selama 5 minit..
5-Bolehlah terap doh tadi...guna acuan karipap & masukkan inti...
6-Dah siap leh goreng...& sekiranya inginkan dijadikan frozen food..gorengkan ia sekejap saja...

                                                                     

Taaaraaaaaaa...Dah siap..jom pekena karipap daging dari Ole2 summer cake..

Tiada ulasan: