Biasanya kita sering keliru tentang sukatan bahan-bahan kek & ukuran loyang @ seangkatan dengannya..di sini saya ingin berkongsi info yang saya perolehi di buku masakan PUAN NORANI HAJI SIDEK tentang sukat & menyukat......

Bahan Cecair :
2 camca besar  = 30ml
1 cawan = 250ml
2 cawan = 500ml
2 1/2 cawan = 625ml

Bahan Kering :
100gm tepung gandum = 1 cawan
200gm gula kastor = 1 cawan
200gm mentega = 1 cawan

Ukuran inci = cm
5 inci = 12 cm
6 inci = 15 cm
7 inci = 18cm
8 inci = 20 cm
9 inci = 22 cm
10 inci = 25 cm

Suhu ketuhar :
110-120 = sangat sejuk
140-150 = sejuk
160-180 = sederhana (sesuai bagi kek)
190-200 = sederhana panas

Tiada ulasan: