RESEPI PUDING JELLY KAREMEL
( sumber :dari majalah NONA 2009 )


Bahan A :
4 sudu besar gula pasir
3 sudu besar air
( buat gula hangus & sejukkan )

Bahan B :
60gm gula kasar
10gm serbuk agar-agar @ jelly instant
440 ml air putih

Bahan C :
100 ml susu cair
2 sudu besar tepung kastad
1 esen vanila

Caranya :
1.Campurkan semua bahan C..whiskkan sampai sebati & tapis & ketepikan.
2.Masakkan bahan B sehingga mendidih & larut guna api kecil...kemudian larutkan serbuk agar2 dengan sedikit air & masukkan dalam air gula tadi sentiasa kacau..
3.kemudian masukkan bahan B & kacau hingga sebati & tutup api..
4.Tuangkan gula hangus dalam acuan kegemaran & masukkan puding tadi...
5.Masuk peti biar ia beku..& boleh di makan...

SELAMAT MENCUBA..

Tiada ulasan: