UDANG GORENG TEPUNG ( JAWA )

Lama rasanya tak masak udang goreng tepung...ia sedap di makan bersama sambal kicap pedas..peh!memang bestlah,tak yah makan nasi pun tak pe,hihi...masa kecik2 ,arwah mak selalu buatkan untuk anak2nya...berebut tau masa nak makan..siap di agih2 dalam pinggan,1 orang dapat 2 keping..hihi..tapi sekarang kena buat sendirilah..walaupun x sama,lepas gak hajat makan..tapi yg pasti air tangan arwah mak memang sedap,tiada tandingan...bahan2 nya pun berlainan..tak sama dgn resepi goreng tepung yg sedia ada...jom mari kita layan resepinyaa...

Bahannya:
  • Udang basah kecil (basuh & toskan)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh ketumbar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah kecil
  • sedikit garam & kunyit serbuk
  • Air ikut kepekatan masing-masing. 
Caranya:
1.Kisar kering , jintan manis & ketumbar sampai hancur.
2.Kisar @ tumbuk bawang putih & bawang merah sampai lumat..
3.Satukan semua bahan dalam mangkuk & bubuh air,tepung,garam,serbuk kunyit gaul samapi sebati.
4.Masukkan udang sedikit-sedikit & goreng dengan minyak yg panas (adunan tepung di lerengkan ke dalam kuali macam kita buat tempeyek kacang)
5.Biarkan sampai kuning @ sedikit garing...
6.Siap sedia makan bersama sambal kicap.

SELAMAT MENCUBA...

Tiada ulasan: