Hasil tanganku di Ciplak !!!!

Assalamualaikum & selamat petang...Alhamdullillah berjumpa lagi kita di alam maya ini,buat pengunjung yang sudi singgah sini ucapan terima kasih ku hulurkan...selalulah datang ke sini ya & jangan lupa tinggalkan komen & jejak...N3 yang ingin ku utarakan di sini pasal hasil kerja tangan ku di ciplak oleh teman blogger...dahlah hari ini aku benggang uplond gambar order tak lepas2..ditambahlah pulak kes ciplak gambar, makin bertambah2 angin 1 badan di buatnya..Sabar2...

Isu ciplak menciplak gambar ni biasa ku baca kat blog teman-teman , bila hasil tangan diaorang di ciplak sewenang - wenangnya oleh orang tak bertanggung-jawab..walaupun telah di letak "watermark" pandailah ni orangkan.....

Terdetik pulak di hati ini rasa serba salah tulis pasal isu kat sini , ialah "ole2 summer cake" masih baru tak sampai pun setahun..tanya orang pun tak kenal..saper tu " ole2 summer cake"....hihi...tapi bila dah terkena batang hidung sendiri terpanggil diriku ini nak meluahkan perasan & berkongsi info ....

Ehsan uncle google

Kalau nak ambil resepi yang saya tempekkan dengan besar hati saya
izinkan tapi jangan lupa letak " SUMBER" nya...nak tiru deko @ seangkatan dengannya pun aku izinkan...Tapi kalau nak ambil gambar & tontonkan di blog "Anda" hello2 , roger2 @ nak jawapan cepat & pantas SMS je..alah setakat gambar tak ada masalah tapi mintalah " IZIN terlebih dahulu "..Walaupun hasil tangan ku ( gambar kuih / kek ) tak cantik mana & tak bernilai tapi ia amat bermakna tau , tu lah menunjukkan hasil tangan ku yang habisan ku perah otak untuk mendapatkan idea...tup2 di rentap oleh mereka yang tak bertanggung-jawab...Dan membuat ku bertambah2 GERAM hasil tangan ku itu di letak " Watermark namanya "...HAMPEH !!!!!!

Ehsan uncle google

Kepada "Hamba allah " rasanya tak susahkan kalau anda text kredit / sumber gambar yg  "BURUK " ini di ambil dari Ole2 summer cake...kita nak masuk rumah orang pun kena bagi salamkan...kan2..
Walaupun kejadian ini melukakan hati & menguris perasan ku ini..aku tetap mendoakan semoga " Hamba allah tersebut " berjaya & bisnesnya bertambah maju...cuma ingin ku titipkan buatnya kalaulah kejadian serupa berlaku kepadanya macamana ?????? LU FIKIRLAH SENDIRI !!!!!!!

NOTA: Sebelum aku tontonkan N3 ni aku minta pendapat suamiku , kak munira & Kak Rusita untuk mengesahkan gambar tu hak milik Ole2 summer cake.....manalah tau kot2 aku ni rabun dekat/jauh..hihi...dan yang pasti semuanya benar - benar belaka !!!!!
Untuk suamiku & Kak Munira & Kak Rusita ..TQVM

&
Tak sampai hati nak link kan blognya disini...kalau " Dia " terbaca N3 ni..Fikir2kan lah apa yang perlu di buat !!!!!

************************************
***************

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

rasa dia tu pandai ciplak aje. dalam fb dia puhh cerita berapi,

Rakan Kongsi Resepi berkata...

Kak bad, betul lah bila tengok dalam blog dia sama dengan hasil tangan kak bad. Rasanya dia memang kreatif tapi kreatif ciplak.
Bila saya jengok2 bukan gambar dalam blog kak bad saja tapi blog kawan2 yang lain pun sama diciplak.
Kreatif sungguh dia.. siap crop gambar tu lepas tu letak nama dia.
Sebagai pemerhati berat sangat ke nak mintak izin kat tuan punya gambar, kan terjadi lagi macam kes yang sebelum ni.. PANAS KANG
TAHNIAH kerana anda seorang yang kreatif tapi...PENCIPLAK

Naz berkata...

Bada, sabar ye.. Mmg bila terkena batang idung sendiri perkara mcm ni, baru tau mcm mana perasaan geram tu datang kan.. Harap perkara ni dpt diselesaikan segera yer.. Best luck to you..

Dira's World berkata...

Fuyooooo....sedappppppppp....kaw2 punye...xpe sabo Bad....meh kite bt dot2 yg kiut-miut tu utk trn kadar metabolisma ye dik Bad...hehehe...i likessssssss...

faizah---sweetcake johor berkata...

kak bad, kita bako je! jangan bako komputer sudah. takpe kak bad. nawaitu kita nk carik rezeki lebih tp orang potong double line nih. nanti ada la balasannya tu. sabo kak bad. jangan demam lagi . pae pon kene banyak kali dah. rasa nak hamuk. tapi pikir balik maleh la melayan orang sakit jiwa.mengaku hasil kita dia yang buat. x malu kan..kan..cuma kita kene tegur dia gak. kang masuk bakul dok angkat sendiri kang

Badariah berkata...

no nama..
adatlah tu , tapi kalau x ikhlas x kemana pun..tq sudi tel & bagi support..nama rahsia ek..hihi

Badariah berkata...

Rakan Kongsi Resepi...
tq singgah sini..semua orang ada misi tersendiri , tapi biarlah guna akal fikiran sebelum memulakan sesuatu...fikirkan hati perasan orang..susah ker kuarkan perkataan MINTA IZIN !!!!..
aper2 pun harap dia sedarlah..dulu2penah bc kat KR kes ni..bila kena btg hidung sendiri..layanzzz je lah...

Badariah berkata...

Naz...
alhmdllh,bila kawan2 bagi support & dego luahan hati ini..ok lah sikit..isu ni kerap berlaku tapi naperlah diaorg x serik2..amik jalan mudah tanpa pedulikan perasan org..bagi kita x de masalah,hal kecil je ni..kita pun harap sgt perkara ni cepat selesai & harap blogger2 yg lain pandang serius pasal isu ini..tq naz 4 u support..

Badariah berkata...

Kak mira...
memang sedapppp kak,tapi kita yg makan hati !!baik punya dia crop...x nak dot2,nak kek karemal..biar muka kita yg masam mencuka ,jadi manis & cute semula..anda berani..
tq kak mira..

Badariah berkata...

faizah...
kak benggang ler...hihi..jom kita bako,bako..
betul tu nawaitu nk bantu family tapi di cantas dgn baik punyaa oleh "dia"..mau demam balik dibuatnya..hihi..kalau setakat gambar ok lagi...tapi bertambah panazzz "WATERMARK" cantik tu !!!
kak tgk dulu,kalau "dia" buat dek je..compom kak terjah..minta royalti terus..hahaha..tqvm pae sudi dego keluhan kak ni..

noorsafone berkata...

Badariah...memang sakit hatikan..link je blog dia tu,biar dia sedar sikit..masakan yg mana tu?

Badariah berkata...

salam kak noor..
sakitnya x terkata..tapi skrg ok lah,kawan2 bagi support...tahlah kak noor,x sampai hati lak nk linkkan...x pe kita bagi tempoh,pas ni siaplah..yg dia rampas "gambar kuih muih/kek hasil jualan saya"
tq kak noor..

Sri Anda berkata...

Sabar ya Bad. Setiap apa yg dilakukan pasti akan mendapat balasan dr NYA. Semuga si Ciplak tu cepat sedar akan kesilapan yg dibuatnya.dan mohon maaf dari org yg dah diciplak. Insya'llah rezeki masing masing. Yg penting nawaitu kita. Jgn pikir keterlaluan sangat bad nanti sakit lagi. Rindu rasanya tak berchatting dgn Bad. Alhamdulillah terubat juga rindu ni bila dgr suara Bad yg ceria tempohari. Semuga Bad diberi ketabahan untuk menempuh semua cubaan dan dugaan yg diberikan.

Nurul berkata...

Assalamualaikum
akak,saya baru lagi follow blog akak.suka n kagum tgk kek2 akak yg comel n cantik tu.baru terbaca pasal n3 ni.saya pn dh terkena kak.saya xde blog,tp suka buat kek.apa2 kek yg saya buat,saya upload gambanye kt fb.1 hari,saya trnmpak gamba kek yg saya buat dkt album gmba fb kwn saya.siap crop lg gmba tu.kunun2 org igt dia yg buatla.salah saya jgk sbb xletak watermark(maklumla saya ni xde sapa2 pn).dia xdela claim kek tu dia yg buat,tp skit pn x inform gamba tu dr mana..hangin jgk saya.xsangka kawan sndiri buat mcm tu.